Scurtă biografie a episcopului conte Majláth Gusztáv Károly

 

Contele Majláth Gusztáv Károly s-a născut la Bakócza (azi: Ungaria) pe 24 septembrie 1864. Și-a absolvit studiile în drept și teologie la Strassbourg, Budapesta și Viena. A fost hirotonit preot la Esztergom (Ungaria) pe data de 6 octombrie 1887. În 1894 a devenit parohul orașului Komarno, totodată activând în învățământul catolic maghiar ca profesor și pedagog al Seminarului din Esztergom, alături de prietenul său Prohászka Ottokár, la rândul lui viitor episcop, și așa cum a fost numit: „apostolul Ungariei moderne”.

Contele Majláth a fost numit episcop auxiliar de Transilvania cu sediul la Alba Iulia în anul 1897, iar la scurt timp a preluat locul de episcop rămas vacant în urma morții predecesorului său, Lönhárt Ferenc.

Episcopul aristocrat a susținut o activitate prodigioasă în slujba educării segmentului de intelectuali transilvăneni din prima jumătate a secolului XX. Din averea personală Majláth a finanțat construcția a numeroase grădinițe, orfelinate, școli și licee, a creat burse și fundații de caritate pentru elevii nevoiași, pentru a le înlesni drumul spre cunoaștere, a finanțat tipografii și ziare, precum și reviste ale tineretului din aceea vreme.

A fost numit de către tineri: ”episcopul elevilor”, pentru a evidenția întocmai atașamentul pe care tinerele generații l-au purtat părintelui lor spiritual.

Mândria lui Majláth a fost Gimnaziul din Alba Iulia (actuala clădire a „Universității 1 Decembrie 1918”), care i-a purtat numele până la naționalizarea din 1948, și a cărui continuator este liceul nostru teologic. Interesant este faptul că în acest liceu au studiat înainte de 1918, pe lângă maghiari, evrei, și sași, și o mare parte a intelectualității românești din Transilvania interbelică. Putem spune deci că episcopul fondator al școlii noastre a avut gândire și viziune europeană cu aproape șapte decenii înaintea apariției Uniunii Europene.

Majláth Gusztáv Károly a fost episcopul Transilvaniei până în anul 1936, când a renunțat la scaunul arhieresc. A murit patru ani mai târziu, în 1940, la Budapesta, unde este înmormântat în Biserica Universitară a cărei preot a fost în tinerețe.